Wanneer een Pandemie langzaam serieus wordt

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueelWanneer een Pandemie langzaam serieus wordt beginnen enkelen onrustig te worden. Anderen blijven er nuchter onder en zien de donkere wolken nog niet naderen. Toen Corona in China ontstond leek het nog een ver-van-ons-bed-show. Zulk soort dreigingen hebben zich wel vaker voorgedaan; men werd bang gemaakt, maar het kwam nooit echt dichtbij. We hebben immers onze gezondheidszorg hier dik op orde en daarnaast vielen de cijfers nog wel mee vergeleken met een gewone griep.

Corona door Europa

Plots stond de griep voor de deur en verspreidde zich in rap tempo door Europa. Eerst de horrorverhalen in Italië. Trips werden gecanceld, ski vakanties werden on hold gezet. Was al deze paniek écht nodig? Al snel kwamen shockerende cijfers van dodenaantallen waren de dagen elkaar leken te willen overtreffen. Voorzichtig kwam in het nieuws over de sociale gevolgen die het griepvirus met zich meebracht.

Hamsteren

Mensen om ons heen begonnen langzaam te hamsteren, want de supermarkten in andere landen lieten slechts een handjevol mensen de winkels nog binnen en het doen van boodschappen werd daar zowaar een dagtaak. Wij zagen lege schappen in supermarkten in Italië. Om de drukte voor te zijn deden wij een extra bestelling bij de supermarkt. Dit was al twee weken voordat de pleuris echt uit zou breken.

Niezen in de elleboog

Ook werden lachend een aantal maatregelen in Nederland vastgesteld: niezen in de elleboog en er mochten geen handen meer geschud worden. We hebben nog flink gelachen toen de minister president na het bekendmaken van de maatregelen per ongeluk wel iemand de hand schud.

Geen feestelijke besmetting

De eerste besmetting was in Nederland bekend geworden. Vlak na carnaval en ontstaan in het zuiden van het land. Al snel volgde meerdere besmettingen en de situatie werd serieuzer. Nog steeds waren er nog een aantal sceptici die de hele situatie maar een opgeblazen zaak vonden.

Toiletpapier red je leven

Toch werd het overgrote deel in Nederland onrustig: toiletpapier werd op de een of andere manier een schaars goed, terwijl het griepvirus niet echt een direct gevolg zou hebben op ons darmstelsel. Maar ja, blijkbaar als 1 groep mensen begint met het hamsteren van een bepaald product, dan doet iedereen dat. Toiletpapier was haast onmogelijk te verkrijgen, na het afstruinen van 4 supermarkten konden we nog één pak 4 laags toiletpapier scoren om onze teren achterwerkjes mee schoon te boenen. Ook de handzeep werd met liters ingeslagen en desinfectie gel werd voor grof geld verkocht.

Een lege supermarkt

De schappen waren leeg, maar werden met man en macht aangevuld om in de vraag te kunnen blijven voorzien. Pasta’s, brood, diepvriesproducten, ingeblikte groenten, zelfs chips, koek en snoep was uitverkocht. De vraag was niet: wat zullen we eten? Maar: wat heb je kunnen scoren in de supermarkt?

Horeca dicht

Op 15 maart moest plots de horeca sluiten. En wel binnen een half uur en dat zou tenminste tot 6 april duren. Overal in Nederland doken beelden op van verslagen horeca eigenaren. Mensen kwam uit het niets op straat te staan.

Dodental en ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames en het dodental werden door het RIVM dagelijks bekend gemaakt. De meeste bedrijven besloten hun deuren te sluiten. Werknemers installeerden hun werkplekken aan de keukentafels.

Speech minister president

En toen op 16 maart kwam er een speech van de minister president. Je voelde dat Nederland stil was en luisterde. Wat zou hij gaan zeggen. Zouden wij ook in een lockdown gaan? Zouden we niet meer gewoon over straat kunnen? “Ik heb vanavond geen makkelijke boodschap voor u…” vertelde hij. Er was verder geen enkel geluid te horen. “De realiteit is ook dat de komende tijd een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zal raken.” Ging hij verder. We hoorden dat we niet in een lockdown gingen en dat het virus maximaal gecontroleerd zou worden.

Corona tijd

In de praktijk betekende het voor een groot deel van Nederland: thuiswerken, weinig tot geen sociale contacten, thuis les geven voor ouders met kleine kinderen, thuisblijven bij ziekte of verkoudheid, ten allen tijden 1,5 meter afstand houden. Er mochten een maximaal aantal personen de supermarkt in. Je mocht nog enkel alleen komen en het gebruik van een winkelwagen was verplicht. Bij elke winkel staat desinfectant en handgel om ervoor te zorgen dat besmetting minimaal blijft. De kassa’s zijn afgeschermd, zodat medewerkers veilig hun werk kunnen doen.

Geen bezoek voor verpleeghuizen

Verpleeghuizen mochten geen bezoek meer ontvangen en alle medewerkers dragen mondkapjes. Ouderen mochten hun familie niet zien en sommigen zullen meer eenzaamheid hebben ervaren dan zij waarschijnlijk al deden voor Corona.

Het nieuwe normaal

Na maanden van het opschalen en afschalen van Corona maatregelen, begint het ‘normale leven’ zich weer te herstarten. Bij veel bedrijven is thuiswerken heel erg bevallen en zij blijven dit ook doen. Men houdt nog steeds 1,5 meter afstand. vanaf 1 juni mocht de Horeca eindelijk weer open, maar helaas niet met volle kracht. Horecagelegenheden mogen slechts 30 man ontvangen en er moet gecontroleerd worden of mensen ziek of verkouden zijn. Ze zeggen dat er nog een golf aan zit te komen en dat ook de financiële gevolgen van de crisis in september zichtbaar zullen worden.

Samenvattend weet eigenlijk niemand op deze planeet waar we nu echt daadwerkelijk mee bezig zijn. Op tv hoorde ik: een virus dat een virus kreeg.

More To Explore

Content in SEO

Uit welke onderdelen bestaat een pagina

Iedere website fungeert een ander doel, zo ook iedere pagina die een website bevat. Een website bestaat bijvoorbeeld uit een homepage waarop je nieuws deelt

Annemerel Westerhuis

Na mijn studie Commerciële Economie ben ik direct aan de slag gegaan als SEO specialist. Dagelijks houdt ik me bezig met het schrijven van teksten, het bouwen van websites, het verbeteren van de webtechniek, linkbuilden en zoeken naar (nieuwe) kansen voor SEO doeleinden. Ik vertel je graag meer over SEO!