Privé: Wat is Google E-A-T en hoe verbeter je het?

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Vandaag de dag wordt er weer veel gesproken over E-A-T, echter heeft Google dit al in 2015 opgenomen in hun Quality Raters Guidelines. Google heeft dit handboek ontworpen om de relevantie en kwaliteit van de search results te beoordelen. E-A-T is daarmee een zeer belangrijke rankingfactor geworden.

Wat betekent E-A-T?

Zoals je wellicht al weet rust zoekmachineoptimalisatie op Linkbuilding (het opbouwen van autoriteit), content en techniek.

E-A-T is afgekort: Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Hiermee kijkt Google extra kritisch of de content op je website van hoge waarde is voor de gebruiker. YMYL (Your Money or Your Life) websites liggen hiermee extra onder vuur.

Wat zijn YMYL websites?

Een YMYL website is een website met content die zowel een positief als negatief effect kan hebben op iemands leven. Dit gaat specifiek over websites die opereren binnen de zorg, de financiële sector of binnen de medische branche. SEMrush onderscheidt de volgende websites:

 • Pagina’s waar een transactie op gebeurt zoals webshops
 • Pagina’s die financiële content bevatten
 • Pagina’s die content delen over medische klachten en ziektes
 • Pagina’s die juridische informatie aanbieden

Expertise

Dit verwijst naar de maker van de hoofdinhoud (MC) op de pagina. Zijn ze een expert op dit gebied? Hebben ze, indien nodig, de aanmeldingsgegevens en is deze informatie beschikbaar om op de website te lezen?

 • Bovendien maakt Google in de onlangs bijgewerkte versie van de richtlijnen een uitzondering voor ‘alledaagse expertise’. Dit betekent dat mensen met relevante levenservaring in specifieke onderwerpen als experts kunnen worden beschouwd – geen formele training of opleiding vereist. Dit geldt echter alleen voor niet-YMYL-inhoud.
 • Volgens paragraaf 4.5: “De standaard voor expertise hangt af van het onderwerp van de pagina.” Iemand die bijvoorbeeld gedetailleerde en nuttige restaurantrecensies schrijft, heeft alledaagse expertise als hij een frequente restaurantbezoeker is en van eten houdt.

Authoritativeness

Dit verwijst naar de MC-maker, de inhoud zelf en de website waarop deze verschijnt. De definitie van ”

 

 • autoritativiteit

 

” geeft ons een grote aanwijzing over wat dit betekent voor Google en websites:
authoritative

Autoriteit” betekent het hebben van algemeen erkende autoriteit. Mensen kennen u, kennen uw achtergrond en kijken naar u als leider in uw branche. Ze accepteren je als een goede informatiebron.

Trustworthiness

Het onderdeel “Betrouwbaarheid” van E-A-T verwijst ook naar de maker van de MC, de inhoud en de website. Een betrouwbare expert en bron zijn, betekent dat mensen erop kunnen vertrouwen dat u eerlijke, waarheidsgetrouwe informatie verstrekt die accuraat is.

Hoe verbeter je E-A-T

Je wilt dat elk onderdeel van je website voldoet aan de Google vereisten, de organisatie heeft deze richtlijnen niet voor niets opgesteld. Dit geldt zowel voor site als pagina niveau. Wanneer je E-A-T niet toepast, kan het zijn dat je een lagere beoordeling krijgt en dus minder goed gevonden wordt binnen de zoekmachines.

Tip: zorg ervoor dat je primair content creeert voor gebruikers en NIET voor zoekmachines. Het doel van content is een gebruiker te informeren en te helpen.

Starten met E-A-T

 • Maak content van hoge kwaliteit
 • Biedt aanvullende informatie, zoals NAW-gegevens, ‘over-ons’ pagina en andere informatie die bewijst dat je een autoriteit bent op jouw vakgebied
 • Vermeld op de ‘over-ons’ pagina alle redenen waarom je een autoriteit bent op je vakgebied. Denk hierbij aan persberichten, accreditaties, prijzen, certificaten, etc.
 • Zorg dat de website zoekvragen beantwoord van gebruikers
 • Vul de website met enige regelmaat met nieuwe content en updat geplaatse artikelen

Hulp nodig bij E-A-T?

Neem gerust contact op als je jouw E-A-T op orde wilt hebben.

More To Explore

Content in SEO

Uit welke onderdelen bestaat een pagina

Iedere website fungeert een ander doel, zo ook iedere pagina die een website bevat. Een website bestaat bijvoorbeeld uit een homepage waarop je nieuws deelt

Annemerel Westerhuis

Na mijn studie Commerciële Economie ben ik direct aan de slag gegaan als SEO specialist. Dagelijks houdt ik me bezig met het schrijven van teksten, het bouwen van websites, het verbeteren van de webtechniek, linkbuilden en zoeken naar (nieuwe) kansen voor SEO doeleinden. Ik vertel je graag meer over SEO!