Hoe doe ik een zoekwoorden onderzoek?

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Voordat je begint met het doen van een zoekwoorden onderzoek is het van belang om te achterhalen op welke manier jouw doelgroep zoekt naar een oplossing voor zijn probleem. Want uiteindelijk is het doel dat de zoektocht uitkomt bij het product of de dienst die jij online verkoopt. Binnen dit arikel duiken we dieper in op behoefte van jouw doelgroep, hoe je de juiste zoekwoorden vindt en op welke schaal je SEO wilt gaan toepassen. Dit is een essentieel onderdeel van Content in SEO.

Behoefte van de bezoeker: Manifest

In sommige gevallen is het zeer eenvoudig om te ontdekken hoe jouw doelgroep zoekt naar een oplossing voor zijn/haar probleem.

(voorbeeld) Een man ziet dat het gras erg lang wordt en weet dat hij daarvoor een grasmaaier nodig heeft. Hij zoekt online naar “Grasmaaier”. Wellicht voelt hij druk van zijn vrouw om deze klus op zaterdag uit te voeren. Aangezien het vrijdag is zoekt hij op “Grasmaaier morgen in huis”. De man in kwestie weet precies wat hij nodig heeft en zoekt zeer doelgericht.

Zijn behoefte is manifest: hij weet wat hij nodig heeft en zoekt gericht naar een oplossing.
De content die gemaakt wordt sluit aan bij die behoefte: hij wilt op jouw pagina vinden of hij de grasmaaier online kan bestellen, of deze morgen in huis is en wellicht wilt hij uit reviews of specificaties lezen dat de grasmaaier ook daadwerkelijk het lange gras aan kan.

Behoefte van de bezoeker: Latent

Een bezoeker die precies weet wat hij wilt bestellen en die direct een aankoop wilt doen is uiteraard het ideale voorbeeld voor veel bedrijven. Toch is dit niet altijd het geval en is de behoefte van een potentiële klant latent:

(voorbeeld) Een man heeft tijdens het computeren altijd last van koude handen, maar weet niet hoe hij dat kan oplossen. Hij kan besluiten om dit te accepteren of hij gaat online op zoek naar de oorzaak (of oplossing) van zijn probleem. Hij kan bijvoorbeeld zoeken naar “Oorzaak koude handen”.

Hier ligt de zoekopdracht iets complexer, want de potentiële bezoeker weet niet naar welke oplossing hij op zoek is. Hier wil je op inspelen door een informerende tekst te schrijven over de oorzaak van koude handen en hoe dit kan worden opgelost. En die oplossing ligt natuurlijk in de verwarmde muismat die jij verkoopt.

Het doel van jouw website

Ook niet onbelangrijk is het doel van jouw website. Fungeert jouw website als verkoopkanaal of juist als informatiepunt? Vanuit dit punt formuleer je voor jezelf waarom het zo belangrijk is dat je vindbaar bent binnen de zoekmachines. SEO is een strategie die je op langere termijn toepast (een lange adem strategie). Je moet er dus zeker van zijn dat het bijdraagt aan het uiteindelijke doel dat je hebt voor jouw organisatie.

Doel: Conversieomzet verhogen

Is jouw doel om je omzet (op lange termijn) te verhogen? Dan is het toepassen van een consequente SEO-strategie een goede optie. Je zorgt ervoor dat je op de zoekopdrachten aanwezig bent waar je potentiële klant zoekt: “Advocatenkantoor Alkmaar”, “IT uitbesteden Amsterdam”, “Auto huren Arnhem”. Jouw teksten zullen zich toespitsen op de specifieke zoekvraag van een potentiële bezoeker.

Doel: naamsbekendheid genereren

Minder bekend is het genereren van naamsbekendheid via een SEO-strategie. Jouw teksten zullen zich meer richten op het informeren van potentiële bezoekers en inhaken op zoekwoorden die niet direct de verkoop van een product of dienst realiseren. Iemand zoekt bijvoorbeeld op “Waarom ben ik zo moe in de winter” en komt vervolgens bij jouw artikel “10 redenen waarom je moe bent in de winter”. In jouw artikel leest hij/zij dat bepaalde groentes bijdragen aan het boosten van de energie en zoekt vervolgens op “Voeding energie vermoeidheid” en komt wederom uit bij een artikel van jouw: “12x voeding waardoor je minder moe bent”. Jij bent blijkbaar een autoriteit over dit onderwerp. Een bezoeker ziet dat je ook een boek verkoopt en binnenkort een cursus geeft over gezonde voeding en besluit zich in te schrijven. In dit geval wordt jouw doel bereikt door het schrijven van informerende teksten die zorgen voor naamsbekendheid.

Hoe vind je de juiste zoekwoorden?

We weten nu dat het doel dat je hebt leidend is voor het verdere verloop. Wanneer je doel helder is, wordt het tijd om verder onderzoek te gaan doen naar het gouden ei: welke zoekwoorden zorgen er nu voor dat jouw doel behaald wordt? Want wellicht heb je wel een idee waar je doelgroep naar zoekt, maar is dat daadwerkelijk zo? Wellicht sta je op plek 1, pagina 1 binnen de zoekresultaten op de zoekterm “Roze zebra met olifantenslurf”. Dit brengt geen zoden aan de dijk, want er wordt zelden tot nooit gezocht op “Roze zebra met olifantenslurf”.

Local versus Global SEO

Het toepassen van een SEO strategie is schaalbaar. Een SEO-strategie is niet enkel voor multinationals of bedrijven die zich niet hoeven te binden aan de landsgrenzen of zelfs stadsgrenzen. Belangrijk is om te bepalen waar je vindbaar wilt zijn: is dit lokaal, nationaal of wil je zelfs internationaal vindbaar zijn?

Local SEO

Onbewust zal het je niet ontgaan zijn dat local SEO steeds belangrijker wordt. We kunnen Google overal en ten allen tijde raadplegen en dat heeft ervoor gezorgd dat zoekmachine optimalisatie op lokaal niveau steeds belangrijker wordt. Je loopt bijvoorbeeld in een onbekende stad en wilt weten waar een goede bakker zit die taarten verkoopt. Je zoekt op “Bakker” en door jouw IP-adres en/of Geolocatie kan Google traceren in welke stad jij op zoek bent naar een bakker. Op basis daarvan zal je resultaten weergegeven krijgen van Bakkers bij jou in de buurt.

Is het belangrijk voor jouw organisatie om lokaal beter vindbaar te worden? Dan kun je hierop je website en pagina’s gaan optimaliseren. Het optimaliseren en/of creëren van content zal in teken staan van het lokaal vindbaar worden. Dit doe je door consequent de NAP gegevens van je bedrijf op de pagina’s van je website te plaatsen en door gestructureerd de plaatsnaam van je bedrijf in de slug te plaatsen.

Is jouw doel om juist nationaal of internationaal vindbaar te worden dan is jouw start van het keyword plan anders. Wanneer je internationale SEO wilt gaan doorvoeren is het handig om na te denken over het vertalen van de content en de het zoekwoordenonderzoek per land uitvoeren.

Zoekwoorden met het meeste zoekvolume (of niet?)

Je weet nu wat het doel is dat je wilt bereiken met jouw website en op welke schaal je gevonden wilt worden. Vervolgens is het van belang om een zoekwoorden onderzoek (keyword research) te doen om te achterhalen welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw vindbaarheid. Zoals in de intro genoemd is het niet rendabel om vindbaar te zijn op een zoekwoord waar niemand op zoekt, zoals “Roze zebra met olifantenslurf”. Toch is dat wel wat je verkoopt: originele knuffels. Wellicht denk je dat het interessant is om vindbaar te zijn op het woord “Zebra”: er wordt namelijk wel 2300 keer per maand (!) op gezocht. Ook dit is geen garantie voor succes. Want de gebruikers van een zoekmachine zijn wellicht niet op zoek naar unieke zebra knuffel, maar zijn wel op zoek naar een informatie over het zoogdier Zebra.

Zoekvolume vs. relevantie

Ga daarom weer terug naar de behoefte van je potentiële klant en het probleem dat jij oplost. Jouw klant is wellicht op zoek naar een “Zebra knuffel” (140 keer per maand op gezocht), “Originele knuffel” (30 keer per maand op gezocht), “Knuffel grappig” (10 keer per maand op gezocht) en (als jouw winkel bijvoorbeeld in Amsterdam zit) “Knuffel kopen Amsterdam” (40 keer per maand op gezocht). Al met al is het zoekvolume niet zo hoog als op de zoekterm “Zebra”, maar wel relevant. Bij elk potentieel interessant zoekwoord, moet je je afvragen in hoeverre jouw oplossing de zoek vraag matcht. Is dit een 100% match? Dan heb je jouw gouden ei gevonden!

Soorten keywords

Vroeger was het toepassen van een SEO-strategie heel eenvoudig: je schreef een tekst en plaatste daar zo vaak mogelijk het zoekwoord in. De tekst hoefde niet goed leesbaar te zijn, zolang hij maar goed gevonden werd binnen de zoekmachines. Uiteraard kwamen marketeers daar al snel massaal achter en werden de zoekresultaten een spam-achtige lijst. Dit gaat in tegen de missie die Google heeft: “Het is onze missie om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.” Om dit doel te bereiken volgde er een hele hoop updates die ervoor hebben gezorgd dat Google steeds slimmer werd en daardoor de gegevens van een pagina beter kon crawlen (het lezen van een website) en indexeren (het rangschikken van de informatie op relevantie). Veel marketeers en bedrijven betekende dit werk aan de webwinkel, maar voor de gebruikers van zoekmachines betekende dit meer waardevolle informatie en een intenser gebruik van bijvoorbeeld Google.

De updates hebben ervoor gezorgd dat het zeer frequent gebruik van één keyword zorgt voor een pagina die gelezen wordt als spam. Het werd weer belangrijk om relevante content te maken die goed leesbaar is voor zowel de bezoeker als de Google-bots die het internet crawlen. Naast het gebruik van het belangrijkste keyword, werden ook termen zoals Longtail-keywords, Synoniemen en LSI-keywords in het leven geroepen. Je wilt één pagina optimaliseren voor één zoekterm, maar het gebruik van gerelateerde zoekwoorden wordt steeds belangrijker.

Synoniemen

Als eerst wil je binnen de content synoniemen gebruiken. Denk hierbij aan synoniemen voor “Mok”: “Beker”, “Kop” of “kopje”. Dit zijn woorden die hetzelfde betekenen, maar ervoor zorgen dat je pagina geen spam aan keywords bevat.

LSI keywords

LSI keywords of “Latent Semantic Indexing Keywords”, zijn zoekwoorden die niet hetzelfde betekenen als het zoekwoord, maar wel vaak in combinatie met elkaar gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan de Taj Mahal. Hierbij zijn woorden zoals “India”, “Wereldwonder” en “Agra” die mede aangeven dat het gaat over dé Taj Mahal, het wereldwonder dat is gebouwd in de stad Agra in India en niet gaat over het Restaurant ‘Taj Mahal’ dat gevestigd is in Groningen.

Keyword research tools

Om een zoekwoorden onderzoek te doen is het ook belangrijk om daarvoor de juiste tools tot je beschikking hebt. Hiervoor zijn een aantal oplossingen. Je kunt ervoor kiezen om een betaalde service te gebruiken waarin je eenvoudig op onderzoek kunt uitgaan en die je suggesties geeft voor alternatieve zoekwoorden, synoniemen en LSI keywords. Een veel gebruikte betaalde tool waarbij je o.a. een keyword onderzoek kunt doen is SE-Ranking. Tevens kun je gebruik maken van gratis varianten zoals Ubersuggest of de zoekwoordplanner in Google Ads.

More To Explore

Content in SEO

Uit welke onderdelen bestaat een pagina

Iedere website fungeert een ander doel, zo ook iedere pagina die een website bevat. Een website bestaat bijvoorbeeld uit een homepage waarop je nieuws deelt

Annemerel Westerhuis

Na mijn studie Commerciële Economie ben ik direct aan de slag gegaan als SEO specialist. Dagelijks houdt ik me bezig met het schrijven van teksten, het bouwen van websites, het verbeteren van de webtechniek, linkbuilden en zoeken naar (nieuwe) kansen voor SEO doeleinden. Ik vertel je graag meer over SEO!